Božja riječ je mir naš

 

Pripremio: fra Mladen Rozić

            Ponedjeljak, 18. srpnja 2011.

 

 

Jesmo li svjesni koliko nam Bog toga dariva svakodnevno? Sjetimo se kako mnogi u ovom trenutku nemaju obuće na nogama, već hodaju bosi, ili su noge omotali u neke stare prnje. A ja cipelama štitim svoje noge od povreda. Mnogi se danas oblače u neke stare krpe koje su negdje pronašli ili uprosili, mi se pak pred drugim pokazujemo u odijelu po vlastitom ukusu. Nemam nikakvih problema s čitanjem, obaviješten sam skoro o svim događajima, mogu se usavršavati u svom zvanju. A milijuni danas nemaju ništa od toga.

                   Ako Bog dopusti da obolim, na raspolaganju su mi liječnici, i lijekovi, i bolnice, a kako rijetko mislim o onima koji toga svega nemaju? Teško prepoznajemo Boga u svojoj svakodnevici. U napasti smo od drugih uvijek tražiti više. Mnogi su u mladosti u napasti loviti samo lavove. Obično im se dogodi da ne ispale niti jedan hitac.

                   Danas nas Isus poučava o nečemu što je bitno za spasenje. Potiče nas da povjerujemo njegovoj riječi. A Božja riječ je mir naš. Ako njoj ne vjerujemo, nikakva nam čudesa neće pomoći. Isus je učinio mnoga čudesa, ali ta čudesa nisu bila po mjeri nekim ljudima. Posebno su se bunili pismoznanci i farizeji-predvoditelji židovskog naroda. Njih nije zanimao takav Mesija. Njima je trebao Mesija koji okuplja vojsku i tjera iz zemlje okupatore Rimljane. Taj Mesija bi trebao uspostaviti novo židovsko kraljevstvo koje bi bilo strah i trepet susjednim narodima.

                   Često smo u napasti diktirati Bogu kako bi trebao djelovati. Ako se ne uklapa u naše planove, takav Bog nam ne treba. Tako je bilo prije 2000 godina, takav se scenarij i danas nastavlja. Čovjek stalno od Boga traži neka čuda da bi ga prepoznao, a Bog od čovjeka samo traži da povjeruje njegovoj riječi. Kad se povjeruje Bogu, onda se u životu počinju događati čuda. Očito je kako čovjek i nakon 2000 godina nije naučio osnovnu lekciju. Neka nam Isus pomogne da povjerujemo svakoj riječi što izlazi iz njegovih usta. Amen!